LTHO Daalderop Ventilator

Mijn huis is voorzien van een Daalderop (centrale) ventilator. Deze heb je in allerlei uitvoeringen, hier is de meest simpele ingebouwd. Enige aansturing die je hebt is een (RF) afstandsbediening. Praktijk is dat je steeds luier wordt en hij op een gegeven moment altijd in medium draait. Wat soms te weinig is (na het douchen) en soms teveel (als je slaapt of niet thuis bent). Vooral dat laatste kan in de winter wel wat energie schelen. Dus dat kan natuurlijk mooier. Echter via LTHO zelf is het vrij prijzig en niet lekker te integreren met je home automation. Oplossing is een add-on gemaakt door de Tweaker Arjen Hiemstra. Bestellen kan via zijn site waarbij je een vochtsensor en integratie met je afstandsbediening kan meenemen. Naast de handleiding op de site kan je ook vragen stellen via het topic op de Tweakers site. Als je een ander model hebt dan ik, kan je hier ook de inbouw handleiding in jouw variant vinden.

Eerste stap is blauwe kap van de ventilator unit halen. Uiteraard eerst even de stekker eruit, veiligheid boven alles. De deksel is 'geklikt', schroeven is niet nodig. Er zijn aan de buitenkant twee uitsteeksels waar je hem met een grote schroevendraaier kan loswippen. De aansturing zit weer in een apart grijs doosje. Ook de deksel hiervan is niet geschroefd, ook deze kan je met een kleine schroevendraaier er zo afhalen. Daarmee wordt de print zichtbaar met de connector waarop je de add-on print kan vastklikken. Grootste gedoe is het afstandshoudertje, deze kreeg ik alleen vast door ook even de print los te maken. Dan kan je onder de print duwen terwijl je de afstandshouder vanaf boven erin drukt. Misschien is dit niet altijd nodig en was alleen in mijn geval het gat wat klein, bij alleen van boven drukken vond ik de print teveel 'kromtrekken'. En that's it. Behalve natuurlijk als je ook de vochtsensor hebt aangeschaft.

Er zijn allerlei mogelijkheden het plaatsen van de vochtsensor. Sommigen maken één de draaddoorvoer van de printbox naar de ventilator wat breder, sommigen gebruiken de plek van de (ongebruikte) CO2 sensor en sommigen maken een extra sleuf. Ik heb voor die laatste gekozen, een beetje op de plek voor de CO2 sensor. Ik denk niet dat ik die daar ooit ga plaatsen maar je weet nooit wat je verzint. Je wilt natuurlijk wel weten waar je uitkomt dus is het handig om de 'tussenplaat' in de ventilator ook los te maken. Ook deze is niet geschroefd, er zijn vier nisjes/inkepingen waar je met een brede schroevendraaier iets kan losklikken. Ze zitten niet helemaal in de hoeken, maar ze zijn zo te vinden. Er zit een sticker die de posities aangeeft inclusief de manier om ze los te klikken. Hiermee komt de plaat met ventilator zelf los en kan je alles goed zien. De sleuf is zo te maken, boor twee gaatjes aan de uiteinden en gebruik een stanleymes om het materiaal tussen de gaatjes weg te snijden. Het plastic is niet zo hard, het ging vrij gemakkelijk. Kies een boortje dat breed genoeg is voor het uitstekende deel van de sensor. Houd rekening dat de chipjes wat uitsteken en dat het kabeltje natuurlijk wel weer op de add-on moet kunnen aansluiten. Positie even controleren en dan de sensor erin lijmen. Laatste stap is dan het kabeltje op de add-on print aansluiten.

Een bonus als je hem toch open hebt liggen, eigenlijk moet je de box regelmatig schoonmaken. En je hebt hem nu toch open liggen. Gewoon met een stofzuiger waarbij je het 'plakkerige' stof met een (nieuwe) verfkwast losveegt. Uiteraard de ventilatorbladen zelf heel voorzichtig. Let vooral op de loodjes die erop zitten om hem uit te balanceren. Die wil je natuurlijk zo laten als ze waren.

Installatie van de add-on is niet heel lastig. Als je de ventilator nu weer inschakelt zal hij een open WiFi netwerk tonen. Hiermee kan je verbinden en dan de wifinaam en wachtwoord van je eigen netwerk doorgeven. Geef ook meteen de ventilator een mooie naam, zo kan je later we webinterace van de add-on vinden. Opslaan en herstarten en klaar is kees. De details zijn te vinden op Arjen's site. Als je dit gedaan hebt, kan je de webinterface vinden onder de naam die je hebt doorgegeven. Hiermee kan je nu de ventilator aansturen en allerei informatie uitlezen. Als je (RF) afstandsbediening(en) hebt en de ook de RF unit van de add-on hebt aangeschaft kan je deze nu ook verbinden. Dit is een kwestie van eerst ontkoppelen met je LTHO box. Voor mijn type is dat de box uitschakelen en inschakelen. En dan binnen twee minuten 2 knoppen op de remote indrukken. Hiermee is de remote weer 'vrij'. Daarna kan je via de add-on module (en dan juist weer na de twee minuten) de remote koppelen aan de add-on. Dit werkt qua besturing beter/mooier dan de add-on via de LTHO box te laten werken. Ook dit staat in detail in genoemde handleiding.

Doel was natuurlijk de ventilator automatisch aan te sturen via openHAB. De add-on biedt zowel een web als MQ API. Hiermee kan je vrij eenvoudig de gegevens uitlezen als de ventilator aansturen met openHAB. Ik gebruik de eerste waarmee http binding voldoende is om te koppelen. En dan kan je met een rule de automatische aansturing inregelen en met een widget alles mooi tonen op je telefoon, tablet of PC. De software die ik hiervoor heb gemaakt staat (met de installatie instructies) op github. Alles is optioneel, dus de basis versie toont alleen de ventialtiestand, heeft bedieningsknoppen en zal overdag meer ventileren dan 's nachts. Als je een vocht, CO2, VOC of 'aanwezig' sensor toevoegd zal hij deze gegevens ook gebruiken om een vraaggestuurde ventilatie te doen. Hiermee zal hij indien het nodig is, extra ventileren. Waarmee je eventueel de standaard dagventilatie kan verlagen omdat hij wel bijspringt als het nodig is.

1